Preguntes freqüents

Bases legals de la reclamació

Les persones pensionistes tenen dret a veure compensada la pèrdua de poder adquisitiu acumulada durant l’any 2012 per la pujada de l’IPC, tal i com ho determina la Llei General de la Seguretat Social.

El govern espanyol però ja ha anunciat que no té intenció de revaloritzar les pensions i deixarà d’abonar als pensionistes l’import corresponent per a compensar l’increment del cost de la vida, incomplint així la normativa legal vigent.

Com reclamar?

El procés de reclamació consta de 3 pasos, tal i com explica a la seva web el Col·lectiu Ronda.

Tingues en compte que, per a aconseguir una major ressò mediàtica i denunciar aquesta estafa, a Sants hem decidit fer lliuraments col·lectius de cada document. El primer va ser el 22 de maig. Contacta amb nosaltres per a saber quan serà el proper lliurament col·lectiu.

Continuar llegint…

Té algun cost?

No. Tant la presentació de tots els documents (sol·licitud, reclamació prèvia i demanda judicial) com l’assistència d’un advocat d’ofici són totalment gratuïts per a totes les persones pensionistes.

No obstant, segons la llei de justícia gratuita, si guanyes el judici, l’advocat d’ofici tindrà opció de reclamar fins un terç dels diners que obtinguis al judici.

Pot tenir represàlies? Em poden treure/baixar la pensió?

Rotundament no. És impossible legalment que el fet de reclamar la revalorització d’aquesta manera comporti cap tipus de represàlia en el cobrament de la pensió.

Puc presentar els documents en nom d’altra persona que no pugui anar-hi personalment?

Sí. Per a la sol·licitud i la reclamació prèvia, basta amb portar els papers signats de l’altra persona. Per a la demanda, cal portar a més a més una fotocòpia del DNI de la persona demandant.

Un cop resolta una demanda judicial, la seva resolució s’aplica a totes les demandes presentades?

No. Cada judici és estrictament individual i fins i tot poden haver diferents resolucions, en funció del jutge i del cas.

Tinc una pensió de viduïtat/orfandat… puc presentar reclamació?

Les pensions a les que va adreçada aquesta reclamació són les anomenades contributives, és a dir, aquelles supeditades a una cotització prèvia a la Seguretat Social. S’inclouen les de jubilació, viduïtat, orfandat, invalidesa… A l’enllaç anterior pots trobar més informació.

He estat funcionari/a. Puc fer servir els mateixos models de reclamacions? On he de presentar cada formulari?

Depèn. Si eres funcionària i cotitzaves en el règim general si que pots fer servir les mateixes reclamacions; si eres de classes passives és més complicat, i no et recomanem fer-ho (va pel contenciós administratiu).

Se m’ha passat el termini per a presentar la reclamació prèvia o la demanda. Què he de fer?

Has de tornar a començar el procés de 3 passos. No obstant, si se t’ha passat el termini per a presentar la demanda, és possible que algun jutge et posi problemes.

Si el Jutjat Social que m’han assignat falla en contra de tornar-me la meva revalorització, puc recórrer a un altre tribunal? En aquest cas, seria gratuït?

Si la primera sentència és en contra hi ha possibilitat de recurs de suplicació; i no està clar si és gratuït o no. Alguns advocats defensen que és gratuït i altres secretaris judicials han entès que són 200 euros (no pot ser més). En tot cas fins arribar al primer jutge és totalment gratuït.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s