Com reclamar?

Atès que la llei obliga a esgotar la via administrativa abans d’acudir als jutjats, el procés de reclamació consta de tres pasos.

Pas 1. Sol·licitud de revalorització.

S’ha de presentar a qualsevol oficina de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). Original i 2 còpies d’aquest document: versió català / versió castellà.

La presentació d’aquest document la que es va fer de forma col·lectiva el 22 de maig.

Si rebem una resolució denegatòria o passen 3 meses (naturals) sense obtenir resposta, disposem de 30 dies (hàbils) per a presentar la reclamació prèvia (pas 2).

No obstant, en molts casos ens trobem amb que el INSS considera aquesta primera sol·licitud directament com reclamació prèvia i insta a la persona a continuar el procés davant els Jutjats Socials. En aquest cas continuaríem directament amb el pas 3. Revisa bé la reva resolució!

Pas 2. Reclamació prèvia.

Es presenta igualment a qualsevol oficina de l’INSS. Original i 2 còpies d’aquest document: versió català / versió castellà.

Si rebem una resolució denegatòria o transcorreguts 45 dies (hàbils) des de la presentació de la reclamació prèvia sense obtenir resposta, la petició es considera denegada, haurem esgotat la via administrativa i tindrem 30 dies (hàbils) per a presentar la demanda judicial (pas 3).

Pas 3. Demanda judicial.

Se presenta als Jutjats Socials de Barcelona, Ronda St. Pere, 41. S’ha de presentar:

  • Original: versió castellà.
  • Resolució negativa de la sol·licitud  (o còpia de la sol·licitud amb la data).
  • Resolució negativa de la reclamació prèvia (o còpia de la reclamació amb la data).
  • Dues còpies de tot l’anterior.

Transcorreguts uns dies ens arribarà una citació a un judici presencial on haurem d’anar i seran els tribunals qui decidiran.

5 Respuestas a “Com reclamar?

  1. Carme

    Me assabentat de aquesta noticia avui dia 10 de Juliol, estic a temps de fer la reclamació y si soc de L´Hospitalet de LLobregat, puc anar igualment al Col-lectiu Ronda. Gracies.

    Me gusta

    • Hola! Sí, pots fer la reclamació fins al final d’enguany. El Col·lectiu Ronda només ens està assessorant amb alguns aspectes legals de la campanya, no cal que contactis amb ells. Només has de descarregar-te el model de reclamació o demanda que vulguis, omplir-lo i entregar-lo a una oficina de la Seguretat Social o els Jutjats del Social, segon correspongui. Sort!

      Me gusta

    • També pots vindre qualsevol dilluns a la nostra assemblea al Centre Social de Sants (c/Olzinelles 30).

      Me gusta

  2. fran

    compañeros, pero presentar la demanda judicial tiene un costo de tasas o algo?

    saludos

    Me gusta

    • Hola Fran,no hay ningún coste para los beneficiarios de la seguridad social y por lo tanto tampoco para los pensionistas. Al poner la demanda estás solicitando a la vez un abogado de oficio (lo puedes ver al final del escrito de demanda en que se hace referencia). En en el caso que decidas coger una abogado de oficio (que no es necesario) y en el supuesto que ganes el juicio, éste te podría reclamar 1/3 parte de lo que hayas ganado. Esto, sin embargo, no es siempre así (hay abogados de oficio que no lo reclaman) porqué son funcionarios y ya cobran del Estado.
      Si te queda alguna duda puedes contactar con nosotros por mail.
      Un saludo

      Me gusta

Deja un comentario